AMSTERDAM STREET PHOTOGRAPHY - MICHAEL VAN OOSTENDE

 

Amsterdam Street Photography brengt  Mokumse branie in beeld

 

Straatfotograaf Michael van Oostende selecteerde uit zijn omvangrijke oeuvre aan straatfoto’s van Amsterdam de meest aangrijpende en vertederende beelden voor zijn fotoboek Amsterdam Street Photography.

In 2000 moest hij zijn beroep als taxichauffeur om gezondheidredenen opgeven. Zijn reddingsboei was een collega die hem vertelde dat hij allerlei attributen voor een donkere kamer te koop aanbod. Michael deed een bod, verwierf de spullen en richtte op zolder een donkere kamer in. Daar ontwikkelde hij de filmrolletjes die hij in de jaren ’80 volschoot met beelden uit de stad. Het zijn er inmiddels ruim vijftigduizend. Rond de eeuwwisseling verruilde hij zijn analoge camera voor een digitale variant waarmee hij zijn passie vleugels gaf.

Michael ontwikkelde een eigen stijl waarbij hij de rauwe randen van de stad combineerde met schoonheid en oog voor la condition humaine.

 

Zondagmorgen

“Elke foto vertelt een verhaal dat je zelf kunt in- en aanvullen. Wat ging eraan vooraf? Wat gebeurde er daarna? ” Dat maakt de aanblik van een beeld compleet omdat je wordt uitgenodigd er zelf een fantasierijke omlijsting bij te bedenken.”

Soms gaat hij thematisch te werk wanneer hij bijvoorbeeld daklozen fotografeert maar ook vrouwelijk schoon trekt de aandacht van zijn opmerkzame oog. “En natuurlijk het licht,” zegt hij met nadruk. “Daarom trek ik er graag op zondagmorgen in alle vroegte al op uit om de stad in alle rust en vrede te zien ontluiken. Ook als het mistig is voegt dat een mysterieuze dimensie toe.”

 

Breed spectrum

Zijn oeuvre is een melange van eenzaamheid, uitbundigheid, droefheid en blijdschap, kortom een samenvatting van het leven zelf. Zijn gevoel voor drama geeft iedere foto een emotionele lading. Die ketent het oog van de toeschouwer aan een realiteit die vragen oproept die je zelf mag beantwoorden. De Mokumse branie van Michael van Oostende wordt gevat in een breed spectrum van beelden die kenmerkend zijn voor het karakter van de hoofdstad.

Amsterdam Street Photography is daarmee een ode aan de hoofdstad in al haar facetten, soms ruw, dan weer ontroerend maar altijd indrukwekkend.

Onlangs verscheen ook een Engelstalige uitgave die met name expats in Amsterdam zal aanspreken. Hardcover 156 pagina’s. Prijs € 29,90